lørdag den 28. august 2010

Vildmarken, der ikke var så vild..

Rexburg, Idaho – West Yellowstone, Montana – Yellowstone National Park, Wyoming – Vest for Great Falls, Montana

Torsdag d. 26. august – lørdag d. 28. august


Jeg vågnede ved at jeg pissefrøs. Temperaturen i bilen har ikke været meget over frysepunktet, og det stod ligeså galt til udenfor. Vi fik varmet kaffe på trangiaen og spist lidt morgenmad, og lidt efter lidt fik vi varmen igen. Dagens første stop var den lille by West Yellostone, der (meget passende) ligger ved den vestlige indgang til Yellowstone National Park. Vi besluttede at købe de sidste forsyninger inden vi skulle ud i vildmarken. Både Jeppe og jeg købte et indlæg til soveposen, så vi ikke skulle vågne med frosne tæer igen, og jeg købte også et par lange underbukser med agernprint – bare for at komme lidt i stemning.

Skulle bassemand komme forbi..
I den butik, hvor jeg købte soveposeindlæg talte vi med en rigtig vildmarkskriger, der hjertens gerne ville give et par grønskollinger som os et par gode råd om hvordan man overlever i vildmarken. Han anbefalede os at købe bjørnespray: en slags peberspray, der bliver skudt 25 meter frem og køber dig ca. 40 sekunder til at komme væk fra bjørnen. Betryggende.. eller.. Han forklarede også lidt om hvordan man kan kende forskel på sorte bjørne og grizzlybjørne – og på han og hun. Når en grizzlyhun angriber dig kommer hun løbende på alle fire med åben mund, klar til at bide. Grizzlyhannen derimod er straks værre. Han kommer løbende på alle fire, men de sidste par meter rejser han sig op på 2 ben i sine fulde 2-2,5 meter for at kunne bruge sine store poter som slagvåben. I øvrigt har han op imod 500-600 kg at stå imod med – og klør på 5-10 cm. Stor dreng… Hvis du ikke har mere bjørnespray og ikke kan nå at tage flugten havde han kun ét råd til os: You grab your big knife, and just dive-in and cut off his nutsack..

Grizzlys – og et par ulve..
Vi fulgte hans eneste brugbare råd og indløste billetter til bear and wolves education center, hvor man kan se rigtige grizzlys og ulve i fangenskab, lære at kende forskel på sorte bjørne og grizzlys, lære lidt om at færdes i vildmarken og læse om menneskernes forsøg på at lave i samhørighed med de imponerende dyr. Vi tussede lidt rundt, læste lidt, så et par udstoppede dyr, tog et par quizzer, hvor man skulle kende forskel på sorte bjørne og grizzlys. Jeg var moderat ringe til at se forskel, mens Jeppe var decideret elendig. Efter kort tid trak det dog mest at komme ud og se de rigtige dyr. Og HOLD DA KÆFT hvor er de store – altså grizzlyhannerne. Da vi havde tisset lidt i bukserne og tabt kæben på asfalten fortalte den kære ranger os, at godt nok var ham den store derinde pænt stor (han vejede vel godt 300 kg), men han var intet imod deres store bamse, der vejede ca. 1300 pund – eller ca. 600 kg. Av.. Ulvene var også imponerede, men egentlig ikke så store som jeg havde troet, ikke meget større end en schæfer, men de er efter sigende også ret farlige..
Efter at have brugt en times tid i centeret følte vi os egentlig ikke mere klar til at ta ud i vildmarken – kun mere skræmte end før, men det er måske også godt med lidt respekt for dyrene..

En grizzly - en af de "små" vel at mærke..


Vi rullede ind i Yellowstone og havde ikke kørt mere end 4-5 km før vi så en stor flok elks stå på en eng ved siden af vejen og græsse. Det tog dog lidt af charmen, at der holdt mindst 10 biler parkeret også. Vi var kommet ind af vestindgangen og besluttede at tage vejen rundt i parken mod uret, dvs. mod sydøst i første omgang. Det sydvestlige hjørne er det sted med størst geyseraktivitet, så hele den første eftermiddag så vi på geysere, hot springs, varme kilder og kogende mudder og fik indåndet en hel del svovlforbindelser. Geyserne var imponerende, de farverige bassiner ligeså, det eneste minus var sådan set antallet af mennesker. Der er langt mere turistet i Yellowstone end vi havde troet. Øv..

Geyseren "Old Faithful"


Vi tog (efter vores standard) ganske tidligt hen på en lejrplads for at overnatte, fik et fredeligt hjørne og lavede bål og drak whisky, mens vi byttede lidt løgn. Tidligt i seng – og uden at fryse. De nye investeringer var bestemt pengene værd. Bisoner, et par vandfald og en tur på møntvaskeri.. Fredag morgen sov vi længe. Dvs. Jeppe sov længe, og når Jeppe for en gangs skyld sover længe udnytter jeg chancen til rent faktisk at sove til efter 8. For første gang på turen havde det regnet i løbet af natten. Faktisk var lyden af regn så uvant for os begge at vi vågnede, da de første dråber begyndte at tromme på taget. Morgenen var lidt kold og overskyet, men det klarede op i løbet af dagen og vi havde smukt vejr hele eftermiddagen. Vi kørte nordpå i parken, gennem et område der hedder Hayden Valley, kendt som Nordamerikas svar på Serengeti. Vi skulle da heller ikke vente mange minutter før den første bison kom traskende sløvt ned langs vejen og et par andre lå og slappede af i skyggen.

En bison går en tur langs vejen..


Vi gik en tur ned til Yellowstone Falls, men efter at ha set dem fandt vi ud af, at vi begge er ved at være lidt trætte af at se på landskab – vi har efterhånden set så mange flotte ting, at man ikke rigtig kan fordøje mere. Vi bookede en plads på en campsite tæt ved Hayden Valley for i stedet at bruge de næste par dage på at se på wildlife.

Lower Yellowstone Falls med regnbue..


Vi spiste lidt frokost og kørte så ellers på en slags Safari rundt i parken. Vi sad i bilen med kikkert og kamera og så på de dyr vi passerede. I flæng kan nævnes: Elk, Mule Deer, Pronghorn, Bison, Canadiske gæs, trumpeter svaner og en masse forskellige fugle og ænder. Men endnu ingen af de virkeligt seje dyr: Bjørne, ulve og mountain lions.
Senere tog vi på møntvaskeri (ja, der findes et sådant inde i parken) for efterhånden har vi begge vendt vores underbukser mere end én gang. Efter vaskeseancen tog Jeppe på aftensafari. Jeppe, der er gammel fisker og jæger, er helt vild efter at komme ud og se dyrene, mens de er mest aktive: ved solopgang og solnedgang. Imens lavede jeg mad, læste lidt avis og tændte bål. Jeppe vendte tilbage efter solnedgang, men havde ikke haft så meget held: kun et par bisoner, en bæver og lidt kronvildt. Vi gik tidligt i seng, så vi kunne komme op og se på dyr næste morgen. Så kom han.. Vi stod tidligt op og kørte ud for at se på dyr. Efter at have taget et par flotte billeder og set lidt bisoner (det sprøjter nærmest rundt med dem i Yellowstone) vendte vi vognen og kørte lidt skuffede tilbage mod campen. Vi stoppede ved en eng og kiggede lidt, og pludselig kunne vi se ham – Grizzlyfar. Til vores store held vælger han at gå i vores retning for at krydse vejen – små 100 fra vores bil. Sådan, endelig fik vi set en grizzly i naturen. Tilbage i campen pakker vi sammen og kører mod den nordvestlige del af parken. Det begynder pludselig at regne, voldsomt, så fornøjelsen er ikke helt så stor. I den nordvestlige del af parken er der en masse flotte stenterrasser i forskellige farver, der ligner noget fra en eventyrfilm. Efter en hurtig frokost kørte vi ud af parken i styrtende regn med retning mod Glacier National Park i det nordlige Montana.

Jeppe og Simon foran Mammoth Hot Springs


Føj, for satan..
I Helena, Montana byttede vi vores køleskab, der var brændt sammen dagen før, til en ny og større model. Vi stoppede ved en Mexicansk Fast-Food restaurant for at få lidt aftensmad. Og for satan hvor var det et dårligt måltid mad – direkte ind på top 3 over de dårligste måltider jeg nogensinde har fået. ØV.. Vi kørte et par timer mere og gjorde holdt for natten på en rasteplads godt 100 km fra Glacier.. Vi skrives ved..

Simon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar